Genieten van en bij de bronnen

Dit smalste stukje Nederland maakt deel uit van Rivierpark Maasvallei: een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken met aansluitend enkele goed omlijnde woonkernen. Het is een gebied met een eigen gezicht en met enkele monumentale historische plaatsen.

Het dorp Roosteren wordt door De Rug beschermd en gescheiden van de Maas. De Rug is nu een belangrijk waterwin- en natuurgebied. In De Rug liggen de winputten waar WML oevergrondwater oppompt. Groepen grote grazers, zoals Konikpaarden, struinen vrij over De Rug en de natuurgebieden langs de Grensmaas.

Susteren-Roosteren

'Een foto is een momentopname. Een stil beeld. Als je gedurende enkele jaren een foto maakt van hetzelfde beeld zie je subtiele veranderingen. Een beweging. Die beweging is ook terug te zien in ons water. De regendruppel van nu is ons drinkwater van morgen.'

Susteren-Roosteren

Handige linkjes

 • Wandeling van 11 kilometer langs WML's waterputten in natuurgebied De Rug langs de oever van de Maas in Roosteren. Hier pompt WML Maaswater op dat al deels gefilterd wordt via het grind in de bodem langs de Maas. We noemen dat oevergrondwater. Daarnaast pompt WML in dit smalste stukje Nederland ook grondwater op. Dat gebeurt in Roosteren en in het nabijgelegen Susteren.
   
 • Fietsroute van 56 kilometer langs drie belangrijke waterbronnen voor Midden- en Zuid-Limburg, namelijk de pompstations Roosteren (aan de Maas langs de weg naar Maaseik), Susteren (Oude Rijksweg) en Pey-Echt (langs de Vulensbeek in Pey).
   
 • Nog meer genieten van dit bijzondere en smalste stukje Limburg? Check:
  Rivierpark Maasvallei
  Wandelen langs de Grensmaas bij Roosteren