De 950 kilometer lange Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt door België en Nederland, om via de Nederlandse rivierdelta uit te monden in de Noordzee. De Maas is een regenrivier waarvan het peil sterk afhankelijk is van regen. Daardoor staat de Maas 's winters hoog, terwijl ze 's zomers vaak bijna droog staat. Het reliëf van het Maasbekken is erg groot, waardoor het water met grote snelheid wordt afgevoerd. Met de ondertekening van het Maasverdrag in 1994 is het Grensmaasproject ontwikkeld. De Maas krijgt meer ruimte zodat er meer water gebufferd kan worden.
'Vliegvissen doe ik overal. En toch, hier achter de stuw in Borgharen bij Maastricht voelt het als thuiskomen. Ik sta er soms versteld van hoe helder het water hier kan zijn. Dat zegt natuurlijk niet alles: terecht maken we ons zorgen om nieuwe verontreinigingen in de Maas. Want let wel: een flink deel van Limburg heeft een schone Maas nodig voor het drinkwater. '
Op en langs de Maas is het goed recreëren. Populair zijn de Maasplassen, een aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen ontstaan door grindafgravingen. Dit gebied van ruim 3.000 hectare is het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Meer informatie op de website van VVV Midden-Limburg.
NV Waterleiding Maatschappij Limburg (WML)
www.wml.nl
> Waterbespaarcheck
> Gemeenten
> Bronnen
> Fiets- en wandelroutes